Počet zvířat v ZOO: 57

Lev

Nejznámějším zástupcem velkých koček je lev pustinný (Panthera leo). Musíme si hned zpočátku říci, že tzv. král zvířat nežije v poušti, jak se často zcela chybně uvádí. Jako každý masožravec potřebuje nutně vodu a bez ní by za hynul. Lev je naopak zvířetem, které žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.
Ve starých přírodopisech se obvykle dočítáme o rytířském chování lva při lovu. Než prý se vydá za kořistí, hlasitě zařve, aby na sebe všechna zvířata upozornil. Ve skutečnosti se však chová jako ostatní šelmy. Buď docela tiše číhá sám u napajedla, nebo loví v tlupě. To pak několik lvů stádo neslyšně oběhne, přikrčí se do zálohy a zbytek tlupy svým řevem natlačí stádo na číhající zvířata. V tom tedy není nic rytířského.
Ostatně lví řev má jiný význam. Je totiž zvláštním signálem, kterým lev dává na srozuměnou ostatním lvům, že toto loviště patří jen jemu a že si je bude hájit proti jiným zájemcům. U zvířat známe mnoho podobných signálů. Stejný význam má i jelení troubení, ptačí zpěv a podobné projevy.
Jakmile se lev přiblíží ke kořisti, dlouhým skokem jí skočí na šíji a zasekne se do ní ostrými drápy, aby se nesmekl. Stiskem zubů a pootočením hlavy zláme kořisti vaz. Tak vypadá lví útok v příznivém případě. Někdy se však postaví kořist lvu na odpor. A často se stává, že lev i prohraje. Afričtí cestovatelé shodně líčí, že našli zabité lvy, kteří byli probodeni ostrými rohy antilop. Jindy zas roztříštila žirafa prudkým kopnutím lvu lebku, a jeden lev dokonce zahynul, když ho pobodal dikobraz.
Jen tři zvířata se lva nemusí bát: slon, pabuvol a nosorožec. Jim se lev zdaleka vyhne, protože ví, že souboj s nimi by byl nad jeho síly. Jen mláďata těchto obrů mu někdy padnou za oběť, když se zatoulají daleko od svých matek.
Lev loví hlavně zebry a antilopy. Tím vlastně chrání přírodu, aby se v ní tato zvěř příliš nerozmnožovala. V krajinách, kde lidé lvy vyhubili, rozmnožili se tito kopytníci tak silně, že pustošili lidem pole, nebo hromadně hynuli nakažlivými chorobami, které přenášeli i na domácí skot. Dnes už lidé v Africe vědí, jak je lev vlastně pro přírodu užitečný, a proto ve většině afrických krajů je odstřel lvů přísně zakázán.
Lev se však neživí jen zebrami a antilopami. Výjimečně v jeho žaludku našli lovci i ptáky, myši, hady, ještěrky, a dokonce i kobylky. Není tedy lev tak vybíravý a mnohdy nepohrdne ani zdechlinou.
Jak jsme se už zmínili, loví lvi dost často v tlupách. Bývá to obyčejně starý pár s odrostlými lvíčaty.
Velmi se přehání líčení o síle lvů. Není vůbec pravda, že lev přeskočí s odrostlým teletem v tlamě třímetrovou ohradu. Svou kořist lev často zahrabává, aby mu ji hyeny, supi a šakali nesežrali. Častokrát byl lev přistižen při tom, jak si ukořistěné zvíře doslova hlídá. Leží vedle něho, a příslušníci tlupy se v hlídání dokonce střídají. Při požírání kořisti zhltne lev nejdříve vnitřnosti, svou nejmilejší pochoutku, a teprve potom se pustí do masa.
V době rozmnožování bojují často lvi mezi sebou o samice a častují se pořádnými ranami předních tlap. Před vážnějším zraněním je však chrání hustá hříva.
Samice, rodí po sto dvou až sto pěti dnech ve skalních dutinách dvě až šest mláďat. Ta jsou po narození jen asi třicet centimetrů dlouhá. V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně musí velmi pečlivě starat. Neustále je něžně olizuje a po celý první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev je dobrý otec a lvici v té době zásobuje masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena, která slídí po opuštěných lvíčatech a s velkou oblibou je požírá.
Lvíčata jsou jako všechna koťata velmi hravá a jsou nápadně tmavě skvrnitá. U některých lvů se tato skvrnitost zachovává až do dospělosti.
V přírodě dospívá lev ve čtyřech letech. Dožívá se asi dvaceti, výjimečně třiceti let. Dnes žije lev v Africe jižně od Sahary a v Přední Indii. Tato skutečnost je celkem málo známá. Indičtí lvi jsou však už téměř vyhubeni.

K největší lví rase patří lev kapský (Panthera leo melanochaitus), který žil v jižní Africe, ale byl už dávno vyhuben. V Kapsku byl střelen poslední kus roku 1858, v Natalu roku 1865. Stejný osud stihl lva berberského (Panthera leo barbaricus), který obýval severní Afriku. Hříva mu rostla na hlavě, na krku i na břiše. Nejmenší rasu tvoří lev somálský (Panthera leo somaliensis). Ve východoafrických stepích žije lev masajský (Panthera leo massaica). Má vysoké nohy a krátkou hřívu. Již od starověku chovali lidé lvy v zajetí..


Lev webkamera online

Webkamera z National Zoo zaměřená na krále zvířat, lev.


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.4 (14 votes)


Přidat komentář  | 13255x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google